Eläinklinikka Takala

Hevosten hoitotarinoita

 

Hulivili, suomenhevonen, ruunaus

Klinikalle saapuessa hevosen perus terveydentila tutkitaan, kuunnellaan sydän- ja keuhkoäänet, jonka jälkeen hevonen rauhoitetaan. Rauhoittumisen jälkeen tutkitaan hevosen nivusaukkojen suuruus.

Ruunauksen alkaessa leikkausalue pestään kahteen kertaan, sen jälkeen kivekset desinfioidaan ja eläinlääkäri puuduttaa alueen. Leikkauksessa hevoselta poistetaan kivekset kahden viillon kautta.

 

Hulivilin omistajat saivat tarkat jatkohoito-ohjeet kotia, miten hevosen kanssa tulee toimia ruunauksen jälkeen:

 

Ensimmäinen vuorokausi hevonen tulee pitää lyhyessä narussa siten, ettei pääse makuulle. Näin suojaamme, että avonaisiin ruunaushaavoihin ei pääse likaa ja bakteereja karsinasta. Sen jälkeen Huliviliä kävelytetään tasaisella alustalla kolmen päivän ajan päivittäin kunnes Hulivili on valmis tarhaan.

 

Ratsastaminen voidaan aloittaa viikon kuluttua ruunauksesta.

 

Ruunaushaavoja tulee suihkutella kaksi kertaa päivässä kahden viikon ajan ja aluetta tarkkailtava mahdollisten turvottelujen tai muiden muutosten vuoksi. Lääkitykseksi hevonen saa joko Penovet tai Oriprim antibioottikuurin.

 

Hevonen ruunataan seisaaltaan pakkopilttuussa.

 

 

Susu-hevonen, puikkoluun murtuma

Susu alkanut ontumaan vasenta etujalkaa noin viikko ennen tutkimuksiin tuloa. Ennen klinikalla tuloa kotona on eläinlääkäri käynyt tutkimassa jalan ja antanut diagnoosiksi kaviopaiseen ja hoito-ohjeet sen hoitamiseksi. Ontuma ei kuitenkaan loppunut annetuilla ohjeilla ja sääri oli turvonnut mediaalisesti melkein polveen saakka.

 

Klinikalla jalka oli puristusarka mediaalisesti alimman ja keskimmäisen kolmanneksen rajalta, sääri-/puikkoluulla samassa kohtaa oli myös ihossa jälki.

 

Suoritettiin kaviopihtitutkimus, jossa ei löytynyt arkuuksia kaviosta. Tämä ei kuitenkaan sulje täysin pois kaviopaiseen mahdollisuutta, joten otimme vielä tulehdusverikokeen. Samalla käynnillä röntgenkuvasimme myös vasemman etujalasta puikkoluut ja kavio erisuunnista. Mediaalinen puikkoluu murtunut oli alimmasta kolmanneksesta. Ultraäänitutkimuksella vielä varmistettiin, ettei jalassa ole jänne- tai hankosidevammaa. Puikkoluun murtuma saatiin näkyviin myös ultraäänitutkimuksessa.

 

Hoidoksi määrättiin alueen kylmäystä 1-2 kertaa päivässä 15-20min kerrallaan kunnes turvotus antaa periksi. Sen jälkeen aletaan käyttämään dmso-hauteita pienentääksemme mahdollista liikaluun määrää murtuma-alueella.

 

- Liikunta käyntiä selästä käsin, jos ei onnu.

- Kontrolliröntgenkuvat 4-6 viikon kuluttua tai tarvittaessa aiemmin.

- Hevonen rauhoitettiin toimenpiteisiin.

 

Kontrollissa omistajan mukaan turvotus laski hyvin annetuilla hoito-ohjeilla ja ontuminen lakkasi. Otettiin vielä puikkoluusta kontrollikuvat, alue rauhoittuneen näköinen.

 

 

I'am on the fly-hevonen, vatsalaukun tähystys

Hevonen rauhoitettiin tähystystä varten. Ennen tähystystä hevonen oli ollut 12h paastolla. Tähystyksessä marco plicatuksen rajoilla haavaumaa/ulseraatiota, nestettä oli sen verran runsaasti ettei nähty koko aluetta, mutta riittävästi diagnoosia varten.

 

Hengitysteiden tähystyksesä oli lievää pehmeän kitalaen turvotusta, äänihuulet olivta erittäin provokaatio herkät, henkitorvessa verisuonet olivat pinnassa. Limakalvon alla siellä täällä petekkioita (verenpurkaumia) aina hilusalueelle saakka.

 

Hoidoksi aloitettiin Gastrogard ja Oriprim erillisen ohjeistuksen mukaan.

 

 

Mante-hevonen, keuhkojen tähystys

Hevonen rauhoitettiin tähystystä varten. Tähystyksessä näkyi kurkunpäässä voimakkaasti pinnassa olevat verisuonet ja sitkeää limaa. Henkitorvessa oli myös sitkeää limaa, hilusalue oli puhdas. Petekkiat oli kadonneet.

 

Diagnoosina kurkunpääntulehdus, johon hoidoksi Equibactin.

 

Saman käynnin yhteydessä hevoselta katsottiin myös laaja verikoe.

 

Kontrollissa kahden viikon kuluttua hevonen rauhoitettiin uudelleen tähystystä varten. Edellisessä käynnissä nähdyt muutokset olivat kadonneet. Voitiin lopettaa lääkitys tähän.

 

 

Kalkkaro-hevonen, taivuttelu

Omistajan mukaan ontunut oikeaa etujalkaa viikko sitten ja saman jalan polvikanava ollut täyttynyt. Klinikalle tullessaan hevonen oli ollut viikon levossa. Klinikalla polvikanava oli myös aavistuksen täyttynyt.

 

Hevonen rauhoitettiin tutkimuksia varten.

 

Hevosta juoksutettiin liinassa kovalla alustalla, jolloin oikeaan kierrokseen mennessä hieman epäpuhdas, vasempaan kierrokseen oli parempi. Pehmeällä alustalla sama tulos.

 

Taivutettiin molemmat etujalat ja oikean etujalan alanivelistä saatiin yhden asteen ontuma asteikolla 0-5. Taivutuksen perusteella puudutettiin oikean etujalan polvikanava, jonka jälkeen pehmeällä alustalla liinatessa havaittiin oikean etujalan askeleen pidentyvän. Kovalla alustalla askel oli myös aavistuksen parempi. Ei satunnaisia ontuma-askelia. Sen jälkeen puudutettiin oikean etujalan vuohinen, ja hevonen suoristui, taivutuksessa ei ontunut askeltakaan. Tämän perusteella hoidettiin oikean etujalan polvikanava ja vuohinen lääkkeillä.

 

Mahdollinen jatkohoito kolmen - viiden viikon kuluessa. Tarvittaessa aikaisemmin.

 

Ontuma on pysynyt poissa, joten uusintahoitoa ei ole tarvittu.

© Eläinklinikka Takala
Tietosuojakäytäntö ›