Eläinklinikka Takala

Jyrsijöiden hoitotarinoita

 

Nea-fretti, lisämunuainen

Omistaja huomannut, että Nea juominen ja virtsaaminen on lisääntynyt. Karvaa on myös lähtenyt hännästä alkaen, iho on myös kuiva ja kutiseva. Vartalo muuttunut myös "päärynämaiseksi" (takaa paksu).

 

Klinikalla tutkittaessa sydän- ja hengitysäänet normaalit. Otettiin pieni verenkuva, jossa tulehdussarvot oli normaalit, hemoglobiini ja hematokriitti aavistuksen alhaiset.

 

Todennäköisesti kyseessä lisämunuaissairaus (hyperadrenokortismi), mutta Nea iän vuoksi lisämunuaistautia ei lähdetä hoitamaan leikkaamalla/lääkeillä.

 

Ihon kutinaan ja kuivuuteen kannattaa kokeilla rasvahappojen lisäämistä ruokaan. Kutina johtuu suurelta osin hormonaalisista muutoksia, joten täysin sitä ei todennäköisesti saada kuriin.

 

 

Heidi-marsu, silmähaava

Omistaja huomannut Heidin siristelevän silmäänsä. Klinikalla tutkimuksessa huomattiin oikeassa silmässä olevan sarveiskalvolla vaurio. Heidi sai klinikalla kipulääke-pistoksen. Kotiin omistaja sai Oftan Akvakol silmätipat erillisen ohjeistuksen mukaan.

 

Tippakuurin loppupuolella Heidin kanssa kontrolli.

 

Kontrollissa Heidin sarveikalvon vaurio oli parantunut hyvin, joten lääkitys voitiin lopettaa.

 

 

Puppe-marsu, väive

Omistaja huomannut marsujen kutisevan. Klinikalla otettiin karvanäyte, josta löytyi väiveitä.

 

Hoidoksi annettiin Stronghold-paikallisvaleluliuos erillisen ohjeen mukaan. Omistajalla ol kotona lisää marsuja, joten ne tuli hoitaa samalla, jotta väiveet saadaan kaikki pois.

 

Hoito jouduttiin uusimaan kahteen kertaa ennen kuin kaikki väiveet saatiin pois.

 

 

Donna-hamsteri, haava

Donna oli ottanut kotona yhteen gerbiilin kanssa ja saanut haavan rintaan oikean etujalan lähelle.

 

Klinikalla yleisvointi oli pirteä. Haava oli pienehkö ja melko siistin näköinen, ei eritä eikä arista.

 

Omistaja sai kotiin paikallisen haavan hoito-ohjeet: haavaa puhdistettiin veteen kostutetulla vanulapulla pari kertaa päivässä. Puhdistuksen jälkeen siihen levitetään ohuelti Vetramil-voidetta.

 

Donnan vointia ja haavaa tarkkailtiin kotona.

© Eläinklinikka Takala
Tietosuojakäytäntö ›