Eläinklinikka Takala

Kissojen hoitotarinoita


Köpi-kissa, maatiainen, amputaatio

Töistä tullessani Köpi kissamme odotteli oven suussa niin kuin tavalliseen tapaansa, muttei niin pirteänä kuin yleensä. Köpin kävellessä, huomasin että hän ontui aika pahoin ja käveli todella vaikean näköisesti. Kissamme köpi oli jäänyt todennäköisesti auton alle, joten varasimme ajan Takalalle heti.

 

Takalassa henkilökunta totesi tutkimuksissa, että kissan varvas on murtunut pahoin, ja että amputaatio varpaalle oli suoritettava mahdollisimman pian. Amputaatio suoritettiin todella nopeasti ja vaivattomasti, jonka jälkeen laitettiin vain tikit ja side päälle. Köpin saimme onneksi viedä kotiin perheen hoiviin nopeasti lääkärissäkäynnin jälkeen. Nyt tikit on poistettu ja Köpimme voi aivan loistavasti. Kiitos siitä kuuluu Takalalle.

 

Pyry-kissa, pyhä birma, avohaava

Paino 4,3kg. Omistaja huomannut korvan takana kaksi tulehtunutta haavaa, sopisi mahdollisesti toisen kissan aiheuttamiksi puremahaavoiksi.

Ennen rauhoitusta auskultoitiin Pyryn sydän, joka oli normaali. Rauhoituksessa ajeltiin alueelta karvat ja huuhdeltiin haavaontelot.

Pyry sai kipulääke- ja pitkävaikutteisen antibioottipistoksen. Omistajalla annettiin ohjeet kotiin haavojen puhdistusta varten ja Pyry sai kaulurin, jota tuli pitää niin kauan kunnes haavat olivat parantuneet.

Kontrollissa Pyryn haavat olivat hyvin parantuneet.


    Sera-kissa, maatiainen, mast-solu kasvain

    Kesällä omistaja oli huomannut Seran vatsassa kummallisen, luomi-maisen kohouman. Omistaja ei ollut huomannut, että "luomi" olisi kutissut tai mitenkään vaivannut kissaa. Pariin otteeseen "luomeen" oli kuitenkin ilmestynyt rupia.

     

    Klinikalla eläinlääkärin suosituksessa luomi poistettiin kirurgisesti ja lähetettiin patologille tutkittavaksi.

     

    Omistajan tuodessa Seran tikkien poistoon oli haava alue parantunut hyvin.

     

    Parin viikon kuluttua patologilta tuli vastaus:
    Patologin vastaus: "Tutkitussa näytepalassa todettiin hyvin rajoittunut mastsolukasvain, jonka pleomorfisuus on lievää. Kasvain vaikuttaa kokonaan poistetulta. Tämän tyyppiset kasvaimet eivät yleensä uusiudu paikallisesti täydellisen kirurgisen poiston jälkeen, ja kissalla ne eivät yleensä lähetä etäpesäkkeitä. Marjukka Anttila, ELT, Diplomate A.C.V.P."

     

    Seran omistajan terveiset:

    "Seran haava-alue on parantunut hyvin ja eikä leikkauskohtaa enää karvan alta löydä. Uusia "luomia" ei ole myöskään ilmestynyt ja Sera on terve, iloinen oma itsensä.

    Kiitokset vielä eläinlääkärille "luomen" poistosta ja tutkittavaksi lähettämisen suosituksesta. Muuten olisi jäänyt tietämättä, että kyseessä oli näinkin vakava asia vaikka "luomi" itsensään oli hyvin viattoman näköinen."

     

         Nakki-kissa, maatiainen, munuaisvika

         Omistaja oli huomannut Nakin pissailen todella tiuhaan, vääriin paikkoihin ja pissan olevan lisäksi veristä. Nakki ei kuitenkaan valittanut pissatessaan.

          

         Klinikalla tutustuttiin ensin Nakin hoito-historiaan sillä Nakkia oltiin hoidettu jo muualla saman vaivan vuoksi. Tämän jälkeen teimme Nakille lisätutkimuksia muuanmuassa erilaisten virtsasta ja verestä tehtävien tutkimusten myötä. 

         Tutkimuksissamme paljastui, että Nakilla oli sekä veressä että virtsassa nefroottiseen syndroomaan (munuaistauti) viittaavia muutoksia. Virtsanäytteestä löytyi myös virtsakiteitä.

         Hoidoksi tähän Nakille aloitettiin kipulääkettä, munuaisten vajaatoiminta-lääkitys, antibiootti, ravintolisä ja erikoisruoka-valio.

          

         Nakin vointia seurattiin useiden kontrollin myötä. Näiden kontrollien aikana tulehdus ja kiteet saatiin hoidettua virtsasta pois, jonka jälkeen Nakki sai siirtyä kokonaan munuaisten toimintaa tukevalle ruokavaliolle ja voitiin lopettaan antibiootti-lääkitys. Munuaisarvoja seurattiin myös alkuun tiheästi ja ne laskivatkin hoidon myötä normaalille tasolle. Nakin voinnissa nähtiin selkeä paraneminen kontrollien myötä

          

         Nykyään Nakin vointi on erinomainen; ruoka maistuu ja lääkkeen otto sujuu ongelmitta. Toivomme Nakin omistajille ja Nakille hyvää jatkoa. Seuraavassa kontrollissa nähdään :)

          

                    Savu-kissa, pyhä birma, korvapunkki

                    Huomasin yhtenä päivänä Savun ravistelevan ja rapsuttelen korvia jatkuvasti. Katsoessani korvia huomasinkin, että niissä on paljon ruskeaa eritettä. Varasin samantien ajan eläinlääkärille korvien tutkimista varten.

                    Klinikalla eläinlääkäri tutki korvat korvalampulla ja kertoi eritteen ja oireilun viittavaan korvapunkkehin. Asia varmistettiin kuitenkin vielä ottamalla Savun korvista näyte ja tutkimalla se mikroskoopissa. Näytteestä löytyikin useampi korvapunkki.

                    Hoitona saimme reseptin Stronghold-paikallisvaleluliuokseen, jonka annostelin eläinlääkärin ohjeistuksen mukaan. Kuukauden kuluttua kävimme kontrollissa Savun kanssa. Korvissa oli vielä eritettä, mutta tällä kertaa tutkitustä näytteestä ei löytynyt enää korvapunkkeja. Näytteestä löytyi sen sijaan bakteeri-infektio, johon aloitimme korvatippa-kuurin ja korvien huuhtelun ohjeistuksen mukaan. 

                    Tippa-kuurin aloittamisen myötä eritteen tuleminen lakkasi ja saimme korvat taas kuntoon. 

                     

                       Tiikeri-kissa, maatiainen, struviittikiteet

                       Tiikeri tuli ensimmäisen kerran tutkimuksiin pissavaivojen takia. Klinikalla Tiikeristä tutkittiin pissanäyte, jossa todettiin tulehdusta ja virtsan ph:n olevan koholla (emäksinen). Mikroskooppitutkimuksessa löydettiin myös runsaasti struviittikiteitä. Tiikeristä otettiin myös röntenkuva, jotta saatiin poissuljettua mahdolliset virtsakivet. Verinäytteissä Tiikerillä ei todettu muutoksia. Tiikeri sai hoidoksi antibioottikuurin ja ruokavalio vaihdettiin Specific FSD ja FSW kiteiden sulattamiseksi.

                        

                       Tiikeri saapuin kontrolliin, jossa otettiin uusi virtsanäyte. Koska Tiikerin virtsassa näkyi edelleen tulehduksen merkkejä laitettiin virtsa viljelyyn. Viljelyn tulos oli puhdas ja kiteitäkään ei enään näytteestä löytynyt. Tiikerin ruokavalio vaihdettiin Specificin FCD/FCW ylläpitoruualle. Omistajan kanssa keskusteltiin myös kisssanhiekkalaatikossa olevien pellettien vaihtamisesta paakkuuntuvaan kissanhiekkaan, koska sen todettu auttavan useita virtsatieongelmista kärsiviä kissoja.

                       Tiikerin kontrolli virtsanäyte, joka otettiin kystosenteesilla. 


                       Kontrollin jälkeen Tiikerin vointi on ollut hyvä ja oireeton.

                        

                       Putte-kissa, maatiainen, ummetus

                        

                       Omistaja oli huomannut, että Putelle ei ruoka oikein maistu ja voinniltaankin Putte on hyvin väsynyt. Vessassakaan Putte ei ole käynyt normaalisti. Klinikalla tutkimuksissa Putte oli hyvin vaisu ja tutkimuksissa todettiin, että Putella on kuumetta, suolistossa tuntuu paljon kovaa ulostetta. Myös Puten verinäytteissä todettiin tulehdusarvojen nouseminen.

                       Puten suolisto huuhdetiin rauhoituksessa ja Putelle aloitettin lääkekuurit tulehduksen ja kivun poistamiseksi. Mukaan annettiin myös lääkettä ruokahalun parantamiseksi.

                        

                       Käynnin jälkeen Puten vointi on palautunut normaaliksi.

                          © Eläinklinikka Takala
                          Tietosuojakäytäntö ›