Eläinklinikka Takala

Koirien hoitotarinoita

Sulo, jackrussellinterrieri, eturauhanen

Sulo saapui klinikalle hoidettavaksi, koska Sulo oli oksennellut toistuvasti ja laihtunut huomattavasti.

Yleisvoinniltaan Sulo on muuten ollut normaali.

 

Klinikalla otimme Sulosta erilaisia verikokeita ja röntgenkuvia, joissa ei ollut muutoksia. Aloitimme Sulolle lyhytkestoisen paaston antibiootti-kuurin kanssa ja ohjeistuksena oli jatkaa paaston jälkeen jatkettiin kevennetyllä ruokavaliolla. Kuurilla ei kuitenkaan ollut toivottua vaikutusta Sulon oireiluun vaan oksentaminen ja laihtuminen jatkuivat.

 

Sulo tuli uudestaan klinikalle ja tarkastimme uudestaa veriarvot, jotka olivat edelleen normaalit. Lisätutkimuksena ultrasimme Sulon sisäelimiä ja ultralla huomasimme eturauhasen olevan suurentunut ja kystinen. Muuta muutoksia ei sisäelimissä näkynyt. 

 

Omistajalle suositeltiin Sulon kastrointia, koska tällöinen löydös sopii oireiden selittäjäksi.

Kastroinnin jälkeen Sulon vointi alkoi pikkuhiljaa parantua; oksentelu loppui ja lihasmassa palasi normaaliksi. Tällä hetkellä Sulo voi erittäin hyvin ja oireet eivät ole palanneet kastroinnin jälkeen :)

 

 

Iida, labradorinnoutaja, cushinging-tauti

Iida tuli klinikalle hoidettavaksi viikonlopun ripuloinnin vuoksi; sunnuntaina oli aamusta vielä koittanut leikkiä, mutta maanantaina ei tahtonut enää liikkua. Maanantaina ei ole myöskään syönyt, juonut tai ulostanut.

 

Klinikalla otimme Iidasta pieni verenkuva, joiden perusteella Iida oli hieman aneeminen, tulehdusarvot olivat Iidalla normaalit.

Samalla käynnillä otimme röntgenkuvan vierasesineiden varalta: ei röntgenologisia muutoksia eikä vierasesinettä. Nesteytedimme Iidan I.V ja annoimme mukaan parafiiniöljykuuri kotiin varjoaineiden kera ja varasimme ajan seuraavalle päivälle kontrolliröntgeniin. 

 

Seuraavan päivän tutkimuksissa röntgenkuvassa ei näkynyt muutoksia. Teimme samalla lisätutkimuksia, joissa virtsanäyte oli puhdas, mutta pienessä verenkuvassa tuledusarvot olivat koholla. Aloitime Iidalle silloin antibiootti-kuuri ja ruokintaan jatkohoito-ohjeet. Iidan vointi parani tämän käynnin jälkeen.

 

Puolen vuoden kuluttua IIda tuli käymään uudelleen klinikalle. IIda oli alkanut juomaan enemmän ja oli sattunut muutama vahinko sisälle. Omistaja oli lisäksi huomannut, että Iida oli hiljakseen alkanut olemaan haluton ja väsähtynyt, karvakaan ei ollut vaihtunut tälle vuodelle ollenkaan.

 

Klinikalla tutkimme Iidasta laajat verikokeet ja virtsanäytteen, joissa ei ollut muutoksia. Samalla käynnillä myös tutkimme Iidan voinnin sekä ultraäänellä että röntgenillä löytämättä kuitenkaan oireilua selittäviä muutoksia. Päätimme testata Iidalta vielä Cushingin oireyhtymän deksametasonisupressio-kokeella (low dose). Tulosten valmisttua selvisi, että IIdalla on Cushingin oireyhtymän, johon aloitimme saman tien lääkityksen. Iidan veriarvoja seurattiin ja seurataan varmistaaksemme, että tauti pysyy kurissa.

 

Lääkityksen aloittamisen jälkeen Iida on ollut jällee oma terhakka itsensä; jaksaa lenkkeillä normaalisti ja kaverikoirana tuottaa iloa jälleen perheensä lisäksi myös lukuisille muille ihmisille. 

 

Missi, mäyräkoira, sektio

Missin ensimmäisestä astutuksesta oli kulunut 64 vuorokautta eikä Missi osoittanut merkkejä synnytyksen aloittamisesta. Tutkimuksessa Missin kohdunsuu ei ollut auki. Päätimme ottaa röntgenkuvan selvittääksemme montako pentua Missi kantaa. Keskustelimme omistajan kanssa mahdollista vaihtoehdoista Missin synnytyksen suhteen. Päädyimme yhdessä omistajan kanssa suorittamaan Missille sektion.

 

Leikkauksen aikana Missi oli I.V nesteytyksessä ja leikkaus suoritettiin inhalaatioanestesiassa. Leikkauksen yhteydessä Missi sai antibioottia ja kipulääkettä ja mukaansa kotiin jatkohoitoon antibiootti- ja kipulääkekuurit. Maidon tulon lisäämiseksi sai oksitosiini lääkityksen.

 

Sektiossa syntyi neljä tervettä ja elinvoimaista pentua, jotka ensi-imetyksen yhteydessä klinikalla söivät ahkerasti. Omistaja kotiutettiin tarkkojen jatkohoito-ohjeiden kanssa.

 

Elmeri, labradorinnoutaja, addisonin-tauti

Elmeri saapui ensimmäisen kerran klinikalle tutkimuksiin, kun omistaja oli huomannut Elmerin ruokahalun vähentyneen ja koiran laihtuneen. Omistaja oli saanut kotihoidolla Elmerin syömään ja painoakin oli tullut takaisin. Aiemmin Elmerin lajitoveri oli menehtynyt, joten sekin on voinut olla yksi osasyy Elmerin oireiluun. Otimme Elmeristä verikokeita laajalti, pienessä verenkuvassa tulehdusarvot olivat hieman koholla. Muissa arvoissa ei ollut toimenpiteitä vaativia muutoksia. Elmeri pyydettiin verikoe-kontrolliin antibioottikuurin jälkeen.

 

Elmeri tuli uudelleen tutkimuksiin reilu kaksi viikkoa ensimmäisen käynnin jälkeen. Vointi on ollut entisellään, mutta ruokahalu huonontunut jälleen, turkki kuivakka. Elmeri saanut välillä kipukohtauksia hypätessä tai muuten liikkuessa, tunnustellen ei saatu kipuja klinikalla esiin. Imusolmukkeet olivat normaalit, lisäksi anaalirauhaset ja virtsanäyte olivat normaalit. Otimme uudelleen pvk ja sen lisäksi S-Na, S-K ja punkkivälitteiset tutkimukset verestä. Pvk:ssa oli huomattavissa anemiaa ja tulehdusarvot olivat nyt normaalit. Aloitimme Prednisolon-kuuri, jonka tueksi myös antibioottikuuri.

 

Puhelinkeskustelu verikoetulosten valmistuttua:

Veriarvojen perusteella epäilys Addisonin-tautia, joka varmistetaan ACTH- stimulaatiokokeella.

Keskeytetään toistaiseksi antibiootti- ja kortisonikuuri, kunnes saadaan verikoetulosten vastaukset.

Verikokeiden tulokset saavuttua Elmerin diagnoosi varmistui: Addisonin-tauti eli lisämunuaiskuoren vajaatoiminta. Aloitimme Elmerille lääkityksen ja kontrolloimme verikokeita aluksi tiheämpään.

 

Tätä nykyä Elmeri voi hyvin lääkityksen ansiosta, toivotamme sekä Elmerille että omistajille hyvää jatkoa! :)

 

Milli, welsh corgi, pyometra

Milli saapui klinikalle hoitoon ollessaan joulun pyhät vaisumpi ja läähättänyt omistajan mukaan normaalia enemmän. Ruokahalu on ollut normaali. Juoksuaika ollut viimeksi 2-3 kuukautta sitten.

 

Alkanut valuttelemaan emättimestä kellertävää limamaista eritettä. Omistaja ollut yhteydessä myös päivystävään eläinlääkäriin. Klinikalla otettiin tutkimuksissa pieni verenkuva, jossa tulehdusarvot reippaasti koholla. Lämpö 38.2, normaali.

 

Ultraäänitutkimus: pyometra.

Operoitiin pyometra, omistaja sai tarkat jatkohoito-ohjeet ja lääkitykset mukaan.

 

 

Asta 10 vuotta, lyhytkarvainen saksanseisoja, vieras esine

Asta tuli ensimmäisen kerran klinikalle oksenneltuaan parin päivän ajan. Oksentelu suhteellisen rajua. Ulostanut normaalisti. Yleisvoinniltaan vaisun oloinen. Klinikalle tullessa Asta on ollut ruokahaluton, vettä saatu hieman juomaan.

 

Asta ei aristanut vatsan tunnustelua, lämpö 38.3 normaali, pienessä verenkuvassa arvot normaalit.Verikokeista tutkittiin myös laajemmat arvot, joissa ei merkittäviä muutoksia. Otettiin röntgenkuvat abd lat ja vd, merkkejä röntgenkuvissa nähtävissä vierasesineistä ei ole.

 

Hoidoksi antibioottikuuri ja Cerenia-tabletit oksentelun estämiseksi. Ohjeistukset annettiin ruokavaliosta omistajalle.

 

Seuraavan päivänä Asta tuli uudelleen hoidettavaksi apaattisuuden ja ruokahaluttomuuden vuoksi. Asta sai nesteytystä I.V, sekä kipulääkettä. Suosituksena annettiin NutriPlus-ravintogeelin syöttäminen.

 

Muutama päivä viime käynnin jälkeen Asta tuli jälleen klinikalle, koska oireet eivät olleet helpottaneet. Päätimme suorittaa Laparatomian, jos sen avulla löydettäisiin syy Astan oireiluun.

 

Suolistosta löytyi maissintähkä (tälläisiä vierasesineitä ei voida röntgenkuvissa nähdä).

Asta sai leikkauksen yhteydessä antibiootti- ja kipulääkepistokset ja jatkoon antibiootti- ja kipulääkekuurit. Koko leikkauksen ajan Asta oli I.V nesteytyksessä.

 

Asta sai tarkat ohjeet jatkoruokintaan ja haavan hoitoon.

 

Astan vointi parani ja oireet lakkasivat leikkauksen jälkeen.

 

Toivotamme Astalle ja Omistajille kaikkea hyvää jatkoon :)

© Eläinklinikka Takala
Tietosuojakäytäntö ›