Eläinklinikka Takala

Muiden eläinten hoitotarinoita

 

Väinö, lumileopardi, hammashoito

Lumileopardi Väinön hammasoperaatio Takalan eläinklinikalla.

 

Väinö (Shiri) on 7 -vuotias lumileopardi uros joka asustaa Ähtärin eläinpuistossa. Eläinpuiston Lumileopardien hoitaja havaitsi keväällä 2008 Väinön hampaissa vaurion jota sitten seurattiin kevät ja toimenpiteitä alettiin suunnitella. Lumileopardien hammasongelmia ei oltu Suomessa hoidettu aikaisemmin. Eläimen kipujen poistamiseksi ja hampaan pitkäaikaisemman käytön varmistamiseksi päätettiin tehdä Väinön kulmahampaalle juurihoito.

 

Hoito toteutettiin eläinklinikallamme täällä Nurmossa, jossa Ähtärin eläinpuiston eläimiä on ennenkin hoidettu.

 

Operaation suoritti erikoishammaslääkäri Eino Ignatius Seinäjoen keskussairaalan suu- ja leukasairauksien klinikalta.


Ingnatiusta avusti hammashoitaja Pirjo Koski. Eläinlääkäri Sami Takalaa avusti eläinlääkäri Sini Linkova ja Ähtäristä tullut eläinpuiston oma eläinlääkäri Tarja Suojaranta, jolle eläinpuistossa tällä hetkellä asustavat kolme lumileopardia ovat entuudestaan tuttuja hoidettavia. Mukana operaatiossa olivat myös eläinpuiston intendentti Mauno Seppäkoski ja Ahtärin eläinpuistosta Väinön oma hoitaja Tiina Nordberg.

 

Alla kuvia operaatiosta ja Eino Ignatiuksen raportti toimenpiteestä.

 

http://www.elainklinikkatakala.fi/lumileopardi-vaino/

 

 

Kuvaus toimenpiteestä:

 

Esitiedot;
Kyseessä 7-v. uroslumileopardi Ähtärin eläinpuistosta. Keväällä -08 eläintenhoitaja huomannut, että lumileopardi katkaissut yläleuan oikean puolen kulmahampaan, vammamekanismi epäselvä. Kissapeto syönyt huonosti tämän jälkeen, tulehdus rauhoitettu antibiootein. Tulee nyt Ähtärin eläinpuiston eläinlääkärin lähetteellä hammashoitoon yleisanestesiassa.

 

Toimenpide;

Hammashoitoa yleisanestesiassa. Propofolianestesia, intubaatioputki. IV-nesteytys. Asetetaan nieluun nielutamponi. Suunavaajalla kita auki. Kliinisissä tutkimuksissa havaitaan katkennut yläleuan oikean puolen kulmahammas. Hampaan ydin gangreenassa. Myös yläleuan yksi inkisiivi katkennut ienrajan alapuolelta. Muuten hampaisto intakti, vasemman puolen kulmahampaan distaalipinnalla lievää sulaumaa. Poistetaan vioittuneesta kulmahampaasta jäännöspulpa. Preparoidaan juurikanava juurihoitoviilloilla. Varmistetaan neulakuvalla työmitaksi 45 mm. Ei periapikaalisia luumuutoksia missään hampaissa. Laajennetaan pulpaontelo noin 120:een. Huuhdellaan kanava huolellisesti natriumhypokloriitilla sekä keittosuolalla. Kuivataan kanava paperinastoin ja piipunrassein. Asetetaan juuritäytteeksi guttaperkka ja AH+. Tämän jälkeen preparoidaan kaviteetti täytettä varten ja paikataan hammas yhdistelmämuovilla (Z100). Poistetaan nielutamponi ja suunavaaja.

 

Jatkohoito;
Potilas siirretään sedatoituna takaisin kuljetushäkkiin ja potilaan jatkohoidosta huolehtii Ähtärin eläinpuiston eläinlääkäri. Ei jatkokontrolleita Takalan eläinklinikalle. Tarvittaessa potilaan voi lähettää uudelleen hammashoitoon, mikäli tarvetta ilmenee.

 

Dg: K04.5 Pitkäaikainen periapikaalinen parodontiitti, yläleuan oikeanpuoleinen kulmahammas

 

Eino Ignatius
erikoishammaslääkäri

 

LUMILEOPARDI
Uncia uncia

Paino: 25-40 kg

 

Esiintyminen: Elää korkealla Himalajan vuoristossa sekä entiseen Neuvostoliittoon kuuluneen Pamirin ylängön pohjoisrinteillä, Keski- Aasian vuoristoalueilla.Viihtyy vuoristoaroilla ja pensaikkoisissa havumetsissä 1800-5500 metrin korkeudessa.

 

Elintavat: Liikkuu öin ja päivin, yleensä yksin. Naaras ja uros saalistavat yhdessä lisääntymisaikana tammi-toukokuussa sekä silloin kun pennut ovat vielä emojensa seurassa.

Ravinto:Erilaiset nisäkkäät, etenkin luonnonvaraiset vuohet ja lampaat sekä murmelit, myös kanalinnut ja jänikset.

 

Lisääntyminen: Synnyttää keväällä tai aikaisin kesällä 1-4, tavallisesti 2-3 pentua, joiden täplät ovat aluksi aivan mustat.

 

Ähtärin eläinpuisto

© Eläinklinikka Takala
Tietosuojakäytäntö ›