Eläinklinikka Takala

Koirien hammashoito

Koirilla hammaskivi on hyvin yleinen ongelma ja myös yleisin pahanhajuisen hengityksen aihuettaja.
Lemmikin suusta tulisi pitää hyvää huolta ja hampaita huoltaa säännöllisesti, koska hampaat ovat koirille hyvin tärkeät. Huonokuntoisten hampaiden ja ikenien kautta bakteerit voivat levitä myös muualle elimistöön. Jos hammaskiveä on runsaasti, niin se voi aiheuttaa rajuakin ientulehdusta, jonka seurauksena hampaat saattavat alkaa heilua ja ne täytyy irrottaa eläinlääkärin vastaanotolla.

Terveen ikenen tunnistaa vaaleanpunaisista limakalvoista ja tulehtuneen ikenen tumman punertavista, joissakin tapauksissa verta vuotavista ikenistä. Ientulehdukseen hoitona on yleensä hammaskivenpoisto ja antibioottikuuri, ja sen jälkeen säännöllinen hammashuolto kotona.

Hammaskiveä esiintyy erityisesti vanhenevilla lemmikeillä, mutta sitä voi esiintyä jo nuorellakin iällä. Hammaskiven erottaa kurkistamalla suuhun: jos hampaiden ienrajassa näkyy kellertävää, epätasaista ja paksuhkoa pintaa, niin se on todennäköisesti hammaskiveä. Hammaskiveä kertyy erityisesti taakse poskihampaisiin.

Eläinlääkäri arvioi hammaskivien poiston tarpeen tarkistamalla suun. Hammaskivien poisto tehdään rauhoituksessa.

Hammaskiven poiston jälkeen on hyvä aloittaa säännöllinen kotona tehtävä hammashuolto (esimerkiksi hampaiden harjaus, plakkia ehkäisevien valmisteiden käyttö). Jos hammaskiveä on kuitenkin vähän, niin sitä voi koittaa rapsutella itse irti kotona. Säännöllinen luiden pureskelu ennalta ehkäisee koirilla hyvin hammaskivien muodostumista.

 

© Eläinklinikka Takala
Tietosuojakäytäntö ›