Eläinklinikka Takala

Hevosen hammashoito

 

Raspaukset:

Koska purenta on harvoin niin täydellinen, että hampaat kuluisivat joka kohdasta yhtä paljon, muodostuu teräviä reunoja eli "piikkejä". Niiden tuottamat haavat ovat kivuliaita sekä aiheuttavat infektioita.

 

Hevoset saavat klinikalla pienen rauhoitteen takaamaan työskentelyrauhan ja -turvallisuuden. Rauhoituksen annon jälkeen noin kahteen tuntiin ei tulisi tarjota hevoselle mitään syötävää.

Hevosten raspausväli on yksilöllinen. Alkuun suosittelemme raspauksen suorittamista 6kk:den välein, jonka jälkeen pystymme arvioimaan todellisen tarpeen. Ensimmäinen raspaus kannattaa tehdä jo siinä vaiheessa, kun hevosta aloitetaan opettamaan ja laittamaan kuolaimia suuhun. Säännöllisen raspauksen myötä ennalta-ehkäisemme monia ongelmia kuten ähkyä, syömisongelmia tai kuolainten käyttöön liittyviä ongelmia.

 

Sudenhampaiden poisto:

Sudenhampaat ovat jäänne ensimmäisestä poskihampaasta. Se on ylimääräinen hammas hevosen suussa ja voi olla hyvin kivulias.

 

Sudenhampaat puhkeavat ylhäälle yleensä 70% hevosista ja alhaalle 0,1% hevosista. Yleensä sudenhampaat puhkeavat 6-12kk:den ikäiselle hevoselle.

 

Myös puhkeamaton, ienrajan lähellä oleva sudenhammas saattaa vaivata, kun kuolain painaa siihen.

© Eläinklinikka Takala
Tietosuojakäytäntö ›