Eläinklinikka Takala

Koirien kirurgia

- Pehmytosakirurgiset leikkaukset.

Sterilaatio:

Leikkauksessa nartulta poistetaan munasarjat ja kohtu. Leikkaus suoritetaan inhalaatioanestesiassa ja koiran pääsee kotiin leikkauksen jälkeen. Klinikalla koira saa ensimmäiset lääke-annokset ja lääkityksiä jatketaan kotona mukaan annettavien ohjeiden mukaan.

   Koirille laitetaan kauluri päähän estämään haavan nuolemista ja kauluria tulee käyttää haavan paranemiseen asti. Parin viikon ajan tulee myös välttää rajua liikuntaa.


Leikkauksen jälkeen koiralle ei tule enää juoksuja eikä valeraskauksia. Riski sairastua kohtutulehdukseen myös poistuu. Nuorelle koiralle tehty sterilisaatioleikkaus vähentää maitorauhaskasvainten riskiä huomauttavasti; ennen ensimmäistä juoksua leikatulla nartulla riski maitorauhaskasvaimiin on vain 0,5%.
Leikkauksen jälkeen koirat usein lihoavat, johtuen siitä, että leikatun koiran energiatarve on pienempi. Leikkauksen jälkeen kannattaakin pienentää koiran ruoka-annosta välttääkseen lihoamisen.


Jotkut nartut kärsivät virtsankarkailusta leikkauksen jälkeen. Vaiva on helposti hoidettavissa lääkkeillä. Mahdollisen vaivan koettaessa olkaa yhteydessä eläinlääkäriasemallanne lääkityksen aloittamiseksi.


Kastraatiot:


Leikkauksessa kivekset poistetaan yhden viillon kautta. Leikkaus suoritetaan inhalaatioanestesiassa ja koira pääse kotiin samana päivänä. Klinikalla koira saa ensimmäiset lääke-annokset ja lääkityksiä jatketaan kotona mukaan annettavien ohjeiden mukaan.

  Koirille laitetaan kauluri päähän estämään haavan nuolemista ja kauluria tulee käyttää haavan paranemiseen asti. Parin viikon ajan tulee myös välttää rajua liikuntaa.


Leikkauksen jälkeen uroksen kiinnostus narttuihin vähenee helpottaen sekä koiran että omistajan elämää. Leikkauksen avulla voidaan myös ehkäistä eturauhasen liikakasvua.


Leikkauksen jälkeen koirat usein lihoavat, johtuen siitä että leikatun koiran energiatarve on pienempi. Leikkauksen jälkeen kannattaakin pienentää koiran ruoka-annosta välttääkseen lihoamisen.


Kasvainten poistot:


Leikkaukset suoritetaan inhalaatioanestesiassa ja koira pääsee kotiin samana päivänä. Poistetut kasvaimet lähetetään tarvittaessa eteenpäin tutkittavaksi PatoVet:tiin. Klinikalla koira saa kipulääke- ja antibioottipistoksen. Mukaan kotia koira saa antiboottia ja kipulääkettä. Koira saa lisäksi mukaan kauluri, jonka avulla estetään haavan nuoleminen. Tikkien poisto on 10-12pv:n kuluttua ja siihen asti koiralla on pidettävä kauluria.


Yleensä 2-3 viikon kuluttua saame tulokset tutkittavaksi lähetetyistä näytteistä ja teemme sen pohjalta jatkohoito suunnitelman.


Sektio:


Leikkaus suoritetaan inhalaatioanestesiassa ja koira pääsee pentujensa kanssa kotiin samana päivänä. Koira saa klinikalla pistoksena kipulääkettä ja antibioottia ja koira saa kotia antiboootti- ja kipulääkekuurit. Koiralle ei laiteta kauluria, jotta emo pystyy hoitamaan pentunsa. Tikkien poisto on 10-12pv:n kuluttua ja siihen asti tulee välttää rajua liikuntaa.


Leikkauksen jälkeen varsinkin ensikertalaisen emon kanssa kannattaa olla vahtimassa emon ja pentujen ensitapaamista emon heräämisen aikana. Emo saattaa alkuun suhtautua vihamielisesti pentuihin, johtuen rauhotteiden aiheuttamasta sekavuudesta ja leikkaushaavan särystä. Pentuihin kannattaa hieroa mukaan annettuja istukoita ja antaa emon haistella ja pestä pennut. Monesti myös pentujen nisällä olo herättää emon äidinvaistot.


Jos leikkauksessa on päädytty poistamaan myös kohtu tulee pentujen lähdettyä uusiin koteihin kiinnittää huomiota koiran ruuan määrään sillä kohdun poiston jälkeen koiran energian tarve pienenee.

 

© Eläinklinikka Takala
Tietosuojakäytäntö ›