Eläinklinikka Takala

Kissojen hammashoito

Kissoilla hammaskivi on yleinen ongelma ja myös yleisin pahanhajuisen hengityksen aiheuttaja. Lemmikin suusta tulisi pitää hyvää huolta ja hampaita huoltaa säännöllisesti, koska hampaat ovat kissoille hyvin tärkeät. Huonokuntoisten hampaiden ja ikenien kautta bakteerit voivat levitä myös muualle elimistöön.

 

Terveen ikenen tunnistaa vaaleanpunaisista limakalvoista ja tulehtuneen tummanpunertavista, joissakin tapauksissa verta vuotavista ikenistä. Ientulehdukseen hoitona on yleensä hammaskivenpoisto ja antibioottikuuri, sen jälkeen säännöllinen hammashuolto kotona.

 

Hammaskiveä esiintyy erityisesti vanhenevilla lemmikeillä, mutta sitä voi esiintyä jo  nuorellakin iällä. Hammaskiven erottaa kurkistamalla suuhun: jos hampaiden ienrajassa näkyy kellertävää, epätasaista ja paksuhkoa pintaa, niin se on todennäköisesti hammaskiveä. Hammaskiveä kertyy erityisesti taakse poskihampaisiin.

 

Eläinlääkäri arvioi hammaskivien poiston tarpeen tarkistamalla suun. Hammaskivien poisto tehdään  aina rauhoituksessa.


Hammaskiven poiston jälkeen on hyvä aloittaa säännöllinen, kotona tehtävä hammashuolto (esimerkiksi hampaiden harjaus, plakkia ehkäisevien valmisteiden käyttö jne). Jos hammaskiveä on kuitenkin vähän, niin sitä voi koittaa rapsutella itse irti kotona. Säännöllinen luiden ja sitkeän lihan pureskelu ennaltaehkäisee hyvin hammaskiven muodostumista.

 

© Eläinklinikka Takala
Tietosuojakäytäntö ›