Eläinklinikka Takala

Hevosten ultraäänitutkimukset

Ultraäänen avulla voimme tutkia muun muassa hevosen munasarjoja ja kohtua kuten myös jalkojen rakenteita (jänteet ja hankositeet). Ultraäänitutkimus on hevoselle kivuton toimenpide. Onnistuneen ultrauksen taataksemme hevoset rauhoitetaan kevyesti tutkimuksia varten.

 

Tiineystarkastukset:

Ensimmäinen tiineystarkistus suoritetaan 16-18 päivän kuluttua astutuksesta tai siemennyksestä. Jos epäillään kaksosia (kiimakontrollin yhteydessä on havaittu kaksi kypsää munasolua) kannattaa ensimmäinen tarkastus tehdä 14-15 päivän kuluttua asutuksesta/siemennyksestä. Seuraava tarkastus tehdään 35-40 päivän kuluttua astustuksesta tai siemennyksestä. Kolmas tarkastus tehdään kuukauden kuluttua. Tarkastuksia kannattaa tehdä useita, koska alkioiden varhaiskuolema on mahdollista. Jos 35 päivän kuluttua tehtävässä tarkastuksessa huomataan ettei hevonen olekaan tiine, voidaan hevonen ehtiä vielä siementämään/astuttamaan samana kesänä uudestaan.

 

Hevosten jänneultraukset:

Kun jänteeseen tulee vaurio tapahtuu siinä verenvuotoa ja samalla tulehdussoluja ja välittäjäaineita vapautuu. Jänteeseen tulee tulehdustila, jonka pysäyttäminen mahdollisemman alkuvaiheessa on tärkeää, koska myöhemmässä vaiheessa olevaan jännevaurioon ei pystytä niin paljoa enää vaikuttamaan. Tulehduksen välittäjäaineet tekevät tuhoja alueella, jonka vuoksi jännevaurio voi ensimmäisen kahden viikon aikana vaurion tapahtumisesta jopa pahentua.

 

Jos huomaat ajon tai ratsastuksen jälkeen hevosen jänteen olevan lämmin, puristusarka ja turvonnut kylmää jalkaa välittömästi 15-30minuutin ajan. Tämän jälkeen kannattaa varata aika eläinlääkärille, jotta voimme ultraäänellä tarkistaa vaurion asteen. Ultraäänellä voidaan myös arvioida kauanko vaurion paranemissa menee. Jännevaurioiden paranemisessa menee vähintään 4 kuukautta, mutta usein paranemis ajat ovat pidempiä. Vaurio kohtaan tullut uusi arpikudos on aina heikompaa, jolloin riski uuteen vaurioon on suurempi. Hieman vauriosta riippuen todennäköisyys uusiutumiseen on 30-88%.

© Eläinklinikka Takala
Tietosuojakäytäntö ›